Fotograaf in beeld: Kees Scherer

Kees Scherer (1920-1993) startte na de bevrijding als freelance fotograaf en kreeg bekendheid met reportages over de Watersnoodramp (1953) en de Hongaarse opstand (1956).

Hij nam met collega Bram Wisman het initiatief tot de oprichting van World Press Photo, publiceerde jarenlang in Margriet en Avenue en maakte fotoboeken, waaronder het opvallende 24 Uur Amsterdam (1957) en Hier is New York (1960).

Scherer was een meester van het licht. Zijn creatief gebruik van tegenlicht en strijklicht in zijn zwart-witfotografie werd menigmaal geroemd. Een tweede element in zijn fotografie was de compassie met de mensen op straat. Kees Scherer was verslaafd aan de straat en verknocht aan de stad, niet alleen aan Amsterdam maar evenzeer aan Londen, Parijs of New York.

De MAI-publicatie Holland zonder haast (2004) laat dit treffend zien. Zijn archief omvat enige honderdduizenden negatieven en kleurendia's. De tweejaarlijkse Kees Schererprijs, voor het beste fotoboek, wordt sinds 1993 uitgereikt door de Stichting Kees Schererarchief. (Tekst: Maria Austria Instituut)

We hebben een selectie gemaakt uit zijn archief. Zoek je een andere foto van Kees Scherer voor aan je muur? Laat het ons weten en we gaan voor je op zoek.

Neem contact met ons op
Voor het goed functioneren van deze website zijn alleen functionele cookies nodig. Er worden geen tracking cookies gebruikt.

Gebruik

Geef hieronder aan waarvoor je het item gaat gebruiken.

Je hebt nog geen gebruik ingevuld.

Downloaden is momenteel niet mogelijk, meest waarschijnlijk omdat je niet meer ingelogd bent. Controleer of je nog ingelogd bent en probeer het nogmaals.Verstuur

Bedankt voor het invullen van het gebruik. Druk op de knop hieronder om je beelden te downloaden.

Download

Download Zip-bestand

Een ogenblik geduld alsjeblieft, je zipbestand wordt nu aangemaakt.


Je beelden worden klaargezet. Je ontvangt een e-mail met een link waarmee je het zip-bestand kunt downloaden. Dit proces kan een paar minuten in beslag nemen.

Er is een fout opgetreden. Je zip-bestand kon niet worden gegenereerd.